WOŁOMIŃSKA FABRYKA MEBLI DRZWI – WFMD

KUCHNIE. ZABUDOWY. WNĘTRZA
"Marka pięknych rozwiązań"
KUCHNIE. ZABUDOWY. WNĘTRZA
"Marka pięknych rozwiązań"
KUCHNIE. ZABUDOWY. WNĘTRZA
"Marka pięknych rozwiązań"
KUCHNIE. ZABUDOWY. WNĘTRZA
"Marka pięknych rozwiązań"
KUCHNIE. ZABUDOWY. WNĘTRZA
"Marka pięknych rozwiązań"
previous arrow
next arrow
Slider

ERGONOMICZNOŚĆ FUNKCJONALNOŚĆ W KUCHNI

Każdy, komu marzy się nowoczesna i ergonomiczna kuchnia, czyli zapewniająca wygodę podczas przygotowywania posiłków, powinien znać zasadę trójkąta roboczego! Jeśli jesteś w trakcie projektowania swojej wymarzonej kuchni, sprawdź w jaki prawidłowy sposób podzielić dostępną przestrzeń na strefy robocze a także jak właściwie rozstawić wszystkie najważniejsze urządzenia AGD. Jest to niezwykle istotne, bowiem to właśnie w kuchni spędza się naprawdę bardzo dużo czasu. Dlatego też, oprócz tego jak będzie wyglądać ona wizualnie, ważna jest jej funkcjonalność. A z kolei funkcjonalna kuchnia to ergonomiczna kuchnia!

ERGONOMICZNOŚĆ FUNKCJONALNOSC KUCHNI

Jak powinna wyglądać ergonomiczna kuchnia?

Gdy planujemy kuchnię, większość osób najwięcej czasu poświęca na wybór frontów meblowych, blatów oraz potrzebnego sprzętu. Owszem są to kwestie bardzo ważne, aczkolwiek należy przede wszystkim pamiętać, aby pomieszczenie, w którym przygotowuje się posiłki było ergonomiczne. Zastanawiasz się co oznacza pojęcie ergonomia w kuchni? Chodzi bowiem o to, aby stanowisko pracy było jak najlepiej dostosowane do jej charakteru! Dzięki takiemu rozwiązaniu wykonywanie określonych czynności jest nie tylko łatwe, wygodne, ale zwłaszcza bezpieczne. Powinieneś wiedzieć, iż ergonomiczna kuchnia to taka, w której codzienne przygotowanie posiłków sprawia jak najmniej wysiłku! Prościej mówiąc chodzi o to, aby mieć wszystko „pod ręką”. Ergonomia w kuchni wiąże się z przestrzeganiem określonych zasad, które dotyczą:

  • Wysokości na jakiej umieszcza się meble oraz sprzęty AGD
  • Odległości między nimi
  • Oraz odpowiedniego ustawienia sprzętów, w taki sposób, aby wykonywanie poszczególnych czynności nie sprawiało problemu

Zasada złotego trójkąta

O czym warto pamiętać? To, iż bez względu na kształt pomieszczenia nie wolno zapominać o zasadzie złotego trójkąta! Wygląda to bowiem następująco:

  • Przygotowanie posiłków rozpoczynamy od wyjęcia wszystkich potrzebnych składników z lodówki lub z szafek, które przeznaczone są na przechowywanie
  • W następnym etapie myjemy składniki, kroimy oraz gotujemy

Duże znaczenie ma zasada złotego trójkąta, czyli ustawienie wszystkich najważniejszych sprzętów kuchennych takich jak: lodówka, kuchenka oraz zlewozmywak. Zaleca się, aby suma boków trójkąta nie była mniejsza niż 360 cm i nie większa niż 650 cm, gdyż dzięki temu praca w kuchni będzie wygodna i komfortowa! Co bardzo istotne? Podczas projektowania ergonomicznej kuchni należy wziąć pod uwagę przede wszystkim ilość osób, która będzie z niej korzystała! W przypadku jednej osoby, łączna długość ścian przy których umieszczone będą blaty to 3 m, natomiast jeśli będą to 2 osoby 7m.

Kształt zabudowy w kuchni

W obecnym czasie dostępne są projekty kuchni w różnych kształtach, aczkolwiek każdą aranżację powinno się skonfigurować według własnych potrzeb.

  • Zabudowa L – znajduje zastosowanie najczęściej w małych kuchniach, na dłuższej ścianie ustawia się lodówkę i zlewozmywak, natomiast na krótszej organizuje się strefę przeznaczoną do gotowania
  • Zabudowa U – rozwiązanie, które cieszy się dużym zainteresowaniem w przypadku dużych kuchni, jego zastosowanie pozwala na dużą dowolność w kwestii rozmieszczania poszczególnych stref
  • Zabudowa G – na dłuższej ścianie w strefie szafek umieszcza się zlewozmywak, na drugiej ścianie kuchenkę, natomiast lodówka zostaje ustawiona w strefie niezabudowanej. Co istotne? Odcinek, który jest najkrótszy służy jako blat do jedzenia posiłków
  • Zabudowa z wyspą – optymalna odległość wyspy od ciągu szafek kuchennych to 120 cm. Należy pamiętać, aby wyspa była oddalona od ścian i sprzętów kuchennych o co najmniej 60 cm. Taka odległość zapewnia wygodne przejście oraz pozwala bez żadnego problemu korzystać ze sprzętów i mebli.

Blat roboczy

Blat roboczy to miejsce, z którego najczęściej korzystamy podczas przygotowywania posiłków. To miejsce pomiędzy zlewozmywakiem a kuchenką, dlatego też powinno być ono najdłuższe. Zalecane i najbardziej korzystne wymiary blatu roboczego to od 60 cm do 120 cm. Jeśli chodzi o blaty pomocnicze, nie powinny być krótsze niż 40 cm. Równie ważna jest wysokość blatów, która powinna wynosić około 90 cm, natomiast odległość pomiędzy nimi a szafkami wiszącymi to 60 cm.

Funkcjonalność kuchni- podział na odpowiednie strefy

Aby kuchnia była funkcjonalna należy wziąć pod uwagę podział na specjalne strefy:

  • Przechowywanie- garnki, sztućce, naczynia oraz zastawa
  • Zapasy- lodówka, szafki przeznaczone na żywność
  • Zmywanie- zmywarka, zlewozmywak oraz kosz na śmieci
  • Przygotowywanie- blat roboczy, robot kuchenny, stolnica
  • Gotowanie- piekarnik, kuchenka

Zalety ergonomicznej kuchni

Kuchnia ergonomiczna to rozwiązanie, które niesie ze sobą bardzo wiele korzyści, wśród których można wymienić między innymi:

  • Łatwe i szybkie przyrządzanie posiłków
  • Zdecydowanie prostsze utrzymanie porządku w pomieszczeniu
  • Większy komfort pracy
  • Większe bezpieczeństwo podczas gotowania

Ergonomia w kuchni ma duże znaczenie, ponieważ to właśnie w tym pomieszczeniu spędzamy dużą ilość czasu! Pamiętaj, że prawidłowe rozmieszczenie urządzeń oraz mebli to skuteczne rozwiązanie, które ma pomóc podczas gotowania.

Facebook
YouTube
Instagram